Drivhusets konsertserie i Biermannsgården, Maridalsveien 78, Oslo. Dørene åpner 20 min. i forkant. Billetter i døra (husk småpenger).
#229 ons. 7/1 kl 20.00 kr. 70/50
BAROLO
Morten Barrikmo klarinett
André Roligheten sax
Heida Mobeck tuba
Yumi Murakami fløyte
Ensemblet har satt sammen et helstøpt program der musikerne spiller sammen i ulike konstellasjoner; trio, duo, solo, og kvartett. BAROLO vil presentere et nytt bestillingsverk av pianist og komponist Christian Wallumrød. Gjennom sitt eget ensemble, Christian Wallumrød Ensemble, og en rekke andre band som Close Erase og Dans Les Arbres, har han markert seg som en av de viktigste stemmene i norsk jazz-, samtid- og improvisasjonsmusikk. I tillegg til kvartetten av Christian Wallumrød, består programmet av improvisasjon, grafiske partiturer og notert musikk av blant andre Cardew og Scelsi.
#230 tirs. 27/1 kl 20.00 kr. 150/100
RUMI SONGS
Tora Augestad (Berlin) – vokal
Trygve Seim – saxofoner / komposisjoner
Frode Haltli – accordion
Svante Henryson (Stockholm) – cello
Erling Kittelsen - resitasjon
Trygve Seim Rumi Songs er et relativt nytt ensemble, initiert av saxofonist og komponist Trygve Seim i samarbeid med vokalist Tora Augestad. Ensemblet hadde sin debut-konsert på Rumi-festivalen i Oslo i November 2013. Bakgrunnen for ensemblet var at Tora Augestad bestilte, av Trygve Seim, en sangsyklus der Seim komponerte musikk til tekster av den persiske sufipoeten Jellaluddin Rumi (1207-1273). Tekstene som er brukt er gjendiktninger til amerikansk av bla Coleman Barks. Bestillingen fra Tora Augestad (som ble støttet av Norsk Kulturråd) resulterte i en sangsyklus med navn Rumi Songs. På konsertene resiterer Erling Kittelsen sine egne gjendiktninger av Rumi til norsk.
#231 lør. 7/2 kl 19.00 kr. 70/50
RAABYGG
Sigrid Kjetilsdotter Jore – song og harpeleik
Tuva Færden – hardingfele og song
Johanne Flottorp – hardingfele og song
Raabygg består av tre musikarar med felles interesse for hits og uoppdaga låtar frå Agder. Med hardingfeler, song og harpeleik tek dei fatt i gamle melodiar og arrangerer desse intuitivt. Raabygg har henta namnet sitt frå Raabyggelag, som var namnet på dei indre bygdene på Agder. Slåttane og materialet dei speler kjem stort sett nettopp derfrå, og i Raabyggelag er det mange skjulte skattar i runddansslåttar, brureslåttar, viser, gangarar og springarar. Damene i Raabygg møttest på Noregs Musikkhøgskule, men reiste tidleg ut for å treffe dei gamle heltane for å lære dei beste slåttane, få litt sladder og gode historier.
#232 lør. 14/2 kl 19.00 kr. 70/50
Evig Sammarstid
Ingvild Våge - vokal
Bjarne Liland - gitar
Helene Guåker - tekst
Evig Sammarstid er en forestilling med viser, stubber og dikt av Alf Prøysen. Med oppvekst som tema, får vi innblikk i hans mangfoldige univers. Forestillingen ble først fremført i september 2014 som et bestillingsverk i anledning Prøysenjubileet. Aktørene har fordypet seg i Prøysens materiale, og laget egne tolkninger.
#233 ons.18/2 kl 19.00 - fri entré
ElVerk 815
Studentensemble fra Norges musikkhøgskole
Hild-Sofie Tafjord - horn/elektronikk
Jon Halvor Bjørnseth - div. instr.
resultater av tredagers verkstedsarbeid med inspirasjon fra kvartetten Lemur v. Bjørnar Habbestad / Hild-SofieTafjord
NMH-studentene inviteres til å utforske musikkverkstedet som fenomen med alle slags lydkilder + eget hovedinstrument. LEMUR-musikerne Bjørnar Habbestad og Hild-Sofie Tafjord er inviterte inspiratorer som utforsker grensetraktene mellom improvisasjon og komponering sammen med Jon Halvor Bjørnseth fra Drivhuset.
#234 tors.19/2 kl 20.00 kr. 70/50
WINTERREISE
Halvor Festervoll Melien sang,
Knut Christian Jansson hammerklavér (!)
Første gang Schubert fremførte sangsyklusen Winterreise for en liten gruppe venner, uttalte han: "Jeg liker disse sangene bedre enn alle de andre jeg har skrevet. En dag vil dere også gjøre det." Winterreise er et av musikkverkene som griper en på en helt spesiell måte. Vi følger en forsmådd manns vandring gjennom et vinterlandskap. Naturen speiler hans indre sjelelige tillstand, som svinger mellom galskap og sorg. Disse fantastisk vakre sangene har du mulighet til å høre med baryton Halvor Festervoll Melien og pianist Knut Christian Jansson .... Halvor har raskt etablert seg som en av våre fremste unge sangere og vært solist med ensembler i inn- og utland. Kommende sesong er han ansatt som solist ved Den Norske Opera. Jansson har studert med Jiri Hlinka og Einar Henning Sembye. Han har vært solist med Bergen filharmoniske orkester og samarbeidet med flere av landets fremste musikere. Han spiller denne kvelden på et hammerklaver bygget av Paul McNulty etter modell av et Walter-klaver fra 1805.
Les mer om utøverne. Les mer om Winterreise av Franz Schubert
#235 tors.12/2 kl 20.00 - fri entré!
BARRADUKA - SEIM
Prosjektkonsert med et nytt studentensemble fra
Barratt Due musikkinstitutt (PPU) i samspill med
TRYGVE SEIM - sax
Jon Halvor Bjørnseth - div. instr. / verkstedsleder
BARRADUKA ensemble:
4 sang
4 fiolin
1 Piano
1 fløyte
2 Trombone
Kreativt verkstedsarbeid, kollektiv komponering og improvisasjon står på menyen når et utvalg musikere som for tiden går på Barratt Dues etterutdanningsprogram PPU går inn i samarbeid med saksofonist og ensemble-leder Trygve Seim og Drivhusets leder Jon Halvor Bjørnseth. I fire dager fra 9. til 12. mars jobbes det intenst med nye klanger, formprinsipper og også et utvalg nye bi-instrumenter. Mer informasjon om verk og besetning kommer her på siden i de siste dagene før finalekonserten.
#236 tors. 19/3 kl. 20.00 kr. 70 / 50
Philip Schjetlein kvartett
Philip Schjetlein: Gitar, effekter, vokal
Adrian Løseth Waade: Fiolin
Fredrik Luhr Dietrichson: Bass
Mats Mæland Jensen : Trommer
I Philip Schjetleins unike musikalske verden blir man tatt med på en reise som berører lytteren. En klar og uttrykksfull gitarstemme kombineres med gode melodier og kledelige arrangementer. Med en naturlig letthet framstår bandet tilstedeværende og tydelige i sitt lydbilde. Uten unødig fiksfakseri settet fokuset mot den vakre melodi, det vare samspill, og resultatet blir strålende gode pop-jazzlåter. Med musiker i toppklassen jobber dette bandet målretter mot et unikt og særegent sound.
#237 tors. 9/4 kl. 20.00 kr. 70 / 50
Volden/Taxt/Olsson
Håvard Volden - gitar
Henrik Olsson - perkusjon
Martin Taxt - mikrotonal tuba
Volden/Taxt/Olsson er et splitter nytt prosjekt som publikum for første gang kan stifte bekjentskap med i Biermannsgården den 9. april. Trioen består av tre meget aktive musikere fra den eksperimentelle scenen. Gitarist Håvard Volden kjenner vi kanskje best fra bandet til Jenny Hval, men han har også gjort seg bemerket med gruppa Moon Relay, som ga ut sin første fullengder på Fysisk Format i fjor. Perkusjonist Henrik Olsson fra Kyrkhult i Sverige blander akustiske og forsterkede lyder med sine kontaktmikrofoner. Hans musikk er å finne på labeler som Another Timbre, Häpna, Kning Disk, Monotype Records og BombaxBombax. Tubaist Martin Taxt kjenner vi blant annet fra den mikrotonale tubatrioen microtub og den elektroakustiske kvintetten Koboku Senjû. Begge ensemblene har gitt ut kritikerroste album på det norske labelet for eksperimentell musikk, SOFA. Opplev dem tett på i Biermann! Fotokredits: Karina Gytre, Jonas Sjøvaag, Håvard Volden
#238 tors. 16/4 kl. 20.00 kr. 70/50
Gúo
Magnus Jønnum Grimnes - gitar
Emil Brattested - gitar
Gúo er en moderne gitarduo som spiller nymusikk med en sjangerfri og fryktløs tilnærming.
Lyden av Gúo er lyden av to gitarer som veves sammen til én gjennom kløktige komposisjoner og iltre improvisasjoner. Musikken er ofte frenetisk og uforutsigbar, men tar også form som rolige, pulserende landskaper. Den kan være repeterende og viderespinnende, eller opprørsk og anarkistisk. Gúos egenart kommer til uttrykk gjennom finurlige og snedige arrangementer, og kombinasjoner av spilleteknikker. Konsekvensen av Gúo er frisk og fargerik musikk, og fornyet tillit til gitarduoen som fenomen og konsept. Gúo oppstod på Norges Musikkhøgskole høsten 2013. Duoen har i løpet av sitt første år gjennomført en rekke vellykkede konserter. Deriblant opptredener på Chateau Neuf, Kongsberg Jazzfestival 2014, Loftet Scene, Serendip-festivalen ved NMH, Musikkfest Oslo, KulturKræsj, m.m.
#239 ons. 22/4 kl. 20.00 kr. 70/50
VOXPHERIA
Tone Åse og Thomas Strønen
Voxpheria er det spesielle lydlandet som oppstår når disse elektroakustiske improvisatørene møtes: Åse, som gjennom sin bruk av elektronikk stadig søker å utforske og utvide sangerens rammer og roller; fra rollen som tradisjonell bærer og fortolker av melodi og tekst, til rollen som lydmaker i et elektronisk lydunivers- og ikke minst alt som er imellom. Strønen, som utforsker slagverket både som groover, klangtepper og lydkilde for elektronisk bearbeiding, ofte med et akustisk preg og i finstemt balanse. De improviserer her fritt med et rikt musikalsk inspirasjonsfelt som spenner fra tecno/rock/pop/jazz ,via samtidsmusikk til østlig tradisjonsmusikk. Voxpheria kan for eksempel være organiske beat -konglomorat som knuffer med lekende språkligheter i elektronisk forkledning, og transparente luftigheter rundt lyriske vokallinjer og bjeller i sakte tempo. Eller, som Bergens Tidende skrev om plata: "Plingplong og backbeat i skjønn forening. ".
#240 søn. 26/4 kl. 20.00 kr. 70/50
TÖ - streng mot streng
Torun Stavseng cello
Anna Christensson piano
Duo Stavseng-Christensson ble satt sammen av en festivalarrangør i 2008, og siden da har de fortsatt å spille sammen. De har gitt konserter i hele Skandinavia og England, bla. Grünewaldsalen, Oslo, Ateljé 42, Bishopsgate Institute London og IMS Prussia Cove. Duoen har blitt coachet av bla. Rita Wagner, Steven Isserlis, Bjørg Lewis og Torleif Thedéen. I juli 2013 spilte de inn sin debutcd i Cooper Hall England, med verker av Kodaly, Janacek, Boulanger, Mankell og Britten. Duoen har en bred tilnærming og interesse for flere musikalske perioder og uttrykk og har dette året bestilt flere nye verk for cello og piano av nordiske komponister. På bidrobon denne kvelden blir det urfremføring av stykket Mooned-faced, Starry-Eyed av Jon Øivind Ness (Norge), og også en norgespremiére med Ping and Pong av Anna Eriksson (Sverige). Pluss Beethoven og Bent Sørensen!
LES MER
www.torunstavseng.com - www.annachristensson.com
#241 fre. 1/5 kl . 20.00 kr. 100
MØRK
Piano - mekanisk piano - elektronikk
Pianist og komponist MØRK er en melodimaker. Han forteller gripende historier uten ord med sitt mekaniske piano. Han kommer fra øya Senja, langt nord i Norge. Mørks musikalske inspirasjoner strekker seg fra Esbjørn Svensson Trio, Nils Petter Molvær og Motorpsycho til Deep Purple, Kraftwerk og Americana. Mørk turnérer for tiden med et spektakulært visuelt sett, laget av lysdesigner Torbjørn T. Sandnes med materiale fra filmskaper Carl Christian Lein Størmer og Mørk selv.
«Jeg tillater meg å spå stor annerkjennelse i årene som kommer»
(Hissig Musikkmagasin)
«Stillferdig og originalt, 5/5»
(AN)
Video for «Kurchatov’s Last». www.morkmusic.com
#242 tors. 7/5 kl . 20.00 kr. 70 / 50 dobbelkonsert:
KIM MYHR solo
LAURA ELLESTAD solo
opplev to markante soloutøvere i ulik tradisjon
- fri impro gitar - folkemusikk hardingfele
Kim Myhr er en markant stemme på den eksperimentelle musikkscenen i Oslo. Myhr jobber for tiden mye i soloformat med 12-strengs gitar. Han har spilt solokonserter over hele verden, og ga ifjor ut "All your limbs singing", som fikk terningkast 5 i Aftenposten, Dagbladet og Adresseavisen. Kim har skrevet to kritikerroste verk for Trondheim Jazzorkester: det første med Sidsel Endresen under Moldejazz 2009, og det siste under fjorårets Ultima festival med Jenny Hval. Sistnevnte gis ut i starten av 2016.
LES MER
Laura Ellestad er noko så sjeldan som ein prisbelønt kanadisk hardingfelespelar busett i Noreg. Debutplata «Valdresspel i Amerika» vart utgjeven på ta:lik i 2014, og vart nominert både til Spellemannsprisen og Folkelarmprisen. Ho har bachelor i tradisjonsmusikk frå Ole Bull Akademiet (2012) og master i utøving frå Norges musikkhøgskole (2014). Musikken hjå Laura er prega av ei stor speleglede og nysgjerrigheit - særleg på spelemenn som utvandra fra Valdres til Nord-Amerika. Dette leidde Laura til å rekonstruere det utvandra slåtterepertoaret, og på solokonsertane sine blandar ho både kjente og ukjente slåttar med spennande historiar og bakgrunnsmateriale. LES MER
#243 fre. 15/5 kl . 20.00 kr. 70 / 50 dobbelkonsert:
DonkeyJam
Karoline Vik Hegge bratsj
Finn Magnus Fjell Hjelland klaver
Vilde&Inga + Zach
Vilde Sandve Alnæs fiolin
Inga Margrete Aas kontrabass
Ingar Zach perkusjon
DonkeyJam spiller både tradisjonellt repertorar, nyskrevet musikk og eksperimenterer med elektronikk og improvisasjon. Musikerne har utdannelse fra Bergen, Leipzig og Tel Aviv. DonkeyJam ønsker å demystifisere moderne musikk og å snu opp-ned på det tradisjonelle konsertkonseptet.
Vilde&Inga spiller akustisk fritt improvisert musikk. Debutalbumet Makrofauna, på ECM 2014 har fått gode kritikker. Våren 2013 var Vilde&Inga på sin første turné med Ingar Zach. Sammen har de utviklet et rikt klanglandskap, hvor overtoner og perkusive lyder fra strykeinstrumentene blander seg med Zachs perkusjon og elektronikk. Hør trioen her: http://www.soundcloud.com/vildeinga
#244 tors. 21/5 kl . 20.00 kr. 70 / 50
STILLAE
Janne Berglund sopran
Yumi Murakami fløyte
Åsmund Stener Olsen gitar
Stillae begynte som et duoprosjekt i 2013. Ensemblet har vokst til å bli en trio bestående av sopran Janne Berglund fløytist Yumi Murakami og gitarist og initiativtager til Stillae, Åsmund Stener Olsen. Stillae fokuserer på nyere musikk og på denne konserten vil det bli urfremføring av nytt verk av Bjørn Bolstad Skjelbred samt et verk med elektronikk av islandske Anna Thorvaldsdottir og musikk av den poetiske japanske komponisten Toru Takemitsu:
Toru Takemitsu - Voice (fløyte)
Bjørn Bolstad Skjelbred - Echoes of Winter (fløyte/gitar)
Toru Takemitsu - Toward the Sea (fløyte/gitar)
Anna Thorvaldsdottir - Rain (sopran/fløyter/gitar/elektr.)
Bjørn Bolstad Skjelbred - Suppose Although (sopran/gitar)
URFREMFØRING
#245 søn. 24/5 kl. 19.00 kr. 70 / 50- utsatt til torsdag 20. august -
Gyrid Nordal
Kaldestad trio
Gyrid Nordal Kaldestad - vokal + elektronikk
Anne Hytta hardingfele
Are Lothe Kolbeinsen - gitar
Gyrid Nordal Kaldestad er komponist, tekstforfattar og songar med bakgrunn i samtidsmusikk og improvisasjon. Ho har bakgrunn i den elektroakustiske tradisjonen, der opptak og bearbeiding av ulike typar lydar er utgangspunktet for det ho lagar. Ho har laga reine høgtalarverk, arbeida med liveelektronikk og laga verk der ho blandar innspela lydkomposisjonar og akustisk lyd. Ho har også ofte skrive tekstar som ho har brukt i lydkomposisjonane sine.
https://soundcloud.com/gyrid
#246 ons. 27/5 kl . 20.00 kr. 70 / 50
KAMMER-KAMELEONENE
Kari Rønnekleiv fiolin
Kristin Alsos Strand cello
Tøge Talle tenor
Sanae Yoshida klaver
Kammerkameleonene har de siste 5 årene særlig gjort seg kjent gjennom konsertserien Apropos hvor de fremfører kammermusikk fra barokken til samtiden i forskjellige konstellasjoner. De presenterer gjerne komponert musikk sammen med poesi, folkemusikk eller improvisasjon. Denne gang fremfører de Klavertrio av Smetana og Rückert-sangene av Mahler
#247 tors. 4/6 kl . 20.00 kr. 70 / 50
Petter Udland Johansen
tenor
Ivar Anton Waagaard klaver
Petter Udland Johansen er klassisk skolert sanger fra Norges musikkøhgskole og Schola Cantorum i Basel og har meget stor spennvidde i repertoar fra tidlig musikk til romantikk. Har høstet stor anerkjennelse med ensemblet Hirundo Maris sammen med Ariana Savall som også har gitt ut flere CD-plater bl.a. på ECM. På Biermannsgården akkompagneres han av Ivar Anton Waagaard - førsteamanuensis i akkompagnering fra NMH.
Henri Duparc (1848 – 1933)
L’Invitation au Voyage - Extase - Chanson Triste - Le manoir de Rosamonde
Richard Wagner (1813 - 1883)
Der Engel - Stehe still! Im - Treibhaus - Schmerzen -
Träume
Gustav Mahler (1860 – 1911) Rückertlieder
- Blicke mir nicht in die Lieder!
- Ich atmet’ einen linden Duft
- Ich bin der Welt abhanden gekommen
- Um Mitternacht
- Liebst du um Schönheit
#248 tors 18/6 kl. 19.00 kr. 100/50
SOMMERFESTKONSERT!
1) ZANUSSI/NØRSTEBØ - Per Zanussi, Henrik Munkeby Nørstebø
2) UNBIRD - Jonas Cambien, Christian Winther, Per Oddvar Johansen
3) SKAU - Sigrid Stubsveen - Anders Lillebo - Hans Hulbækmo
4) EVOLUTION&VIK - Viktoria Winge - Marita Vårdal Igelkjøn
5) AMURIMURI - Natali Garner - Jan K. Hovland - Oda Dyrnes - Stian Andersen - Øystein Aarnes Vik
6) The Whole Damn Fam (US) Maesa Pullman, Jack Pullman, Jason Hiller
Avslutningskonserten blir en minifestival! MER INFO(pdf)
Konsertserien bidrobon arrangeres av Drivhuset stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid med støtte fra Norsk Kulturråd, Bydel Sagene og Musikkutstyrsordningen.