Vokale penselstrøk
- av Stine Sørlie fremført av Ingebjørg Loe Bjørnstad


Biermannsgården
ons. 28. mai 2014 kl. 20.00
- http://bidrobon.no

Vokale penselstrøk er et høyst tekstbasert verk med poetiske og filosofiske innfallsvinkler, der en fragmentert usammenhengende tekst skrevet av komponisten genererer ulike setninger, idet noen ord hviskes mens andre snakkes eller synges. Slik beveger verket seg i en tilstand mellom abstrakt og konkret tekst, og mellom hvisking, snakking og synging – og tilstandene imellom disse måtene å bruke stemmen på. Utgangspunktet er altså en fast tekstlig ramme – men ved å hente fram enkelte ord mens andre skjules, skapes nye setninger og bilder, der det stadig åpnes nye dører innenfor en og samme tekst. Teksten blir dermed fragmentarisk og høyst åpen, med en labyrintisk form. Verket veksler mellom bokmål og sangerens egen surnadalsdialekt, noe som også er med på å skape en personlig nærhet, og igjen understreker hvordan uttrykket pendler mellom ulike tilstander.


Ingebjørg Loe Bjørnstad - foto Helen Petersen

Ingebjørg Loe Bjørnstad (født 1978) er utdanna songar frå Norges Musikkhøgskole der ho var student ved det utøvande kandidatstudiet i jazz og improvisasjon. I 2013 gav ho ut debutalbumet HÆM på Øra Fonogram med eigne låtar sunge på surnadalsdialekt. Trekkspelar Frode Haltli deltek på plata, og HÆM fekk svært god mottaking i pressa. Ho arbeider også med improvisasjon, samtidsmusikk og sceniske uttrykk, og i 2011 samarbeidde ho med dansar og koreograf Marit Loe Bjørnstad om utvkling og framføring av forestillinga ROT.  2012 framførte ho bestillingsverket Shakuntala – Poetry of Stone av Stine Sørlie i lag med trommeslagar Ivar Loe Bjørnstad. Ingebjørg syng i ensemblet Små Grå som sidan 2008 har framført og produsert turnear og forestillingar, og dei har framført bestillingsverk av mellom andre Bjørn Kruse, Lisa Dillan, Håkon Thelin, Rolf Erik Nystrøm, Stine Sørlie og Ørjan Matre.


foto Synne Dalen
Stine Sørlie er utdannet komponist fra Gotlands Tonsättarskola og Norges Musikkhøgskole. Hennes kunstneriske produksjon spenner fra solo-, kammer- og orkesterverker, til musikk for film, teater og dans. Hun har skrevet for anerkjente musikere innenfor genrene klassisk, jazz og folkemusikk, og ønsker å skape større rom for den medskapende musikeren. Hun utfordrer gjerne det fastlåste verkbegrepet, og baker inn variabler som gir musikeren fleksibilitet og valgmuligheter. Sørlies musikk har gjort seg bemerket på konserter i inn- og utland, og har bl.a. vært representert på festivaler som Stockholms Kammermusikfestival, Ung Nordisk Musikkfestival, NuMusic, Borealis, Iliosfestivalen og Ultima.